Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Xeraco actua davant el ‘cotonet de les Valls’

Els agricultors locals ens van traslladar la seua preocupació per l’aparició en el nostre terme municipal d’una plaga coneguda com el ‘cotonet’ de Sud-àfrica, anomenat també ‘cotonet de les Valls’. Una situació que va portar al regidor d’Agricultura, Evaristo Salom, a contactar amb diversos organismes per tal de trobar alguna solució a aquesta problemàtica que comença a afectar la nostra localitat.

Fruit d’aquestes converses, el tècnic de Sanitat Vegetal de la Conselleria d’Agricultura, José Bolinche, va visitar Xeraco per comprovar en persona el que estava passant en els nostres camps. L’edil, així com representants dels magatzems de productes fitosanitaris (Agroxeraco SL i Engitop Avança) i agricultors afectats van poder compartir impressions al respecte d’aquesta situació. De fet, el tècnic va comprovar que alguns dels horts estaven infectats el que el va portar a emplaçar-a sol·licitar una visita a les instal·lacions de Sanitat Vegetal a Silla.

Fa uns dies, el regidor Evaristo, al costat de la portaveu de Compromís, Jacinta Rubio, i representants dels magatzems, així com agricultors; es van traslladar fins a les instal·lacions de la Conselleria a Silla on es van entrevistar amb el tècnic Josep Sarrió, al qual li van exposar el problema. Sarrió va destacar la dificultat d’acabar amb aquest tipus de plagues, tot i que sí va recalcar que era possible reduir-la.

Les accions possibles a dur a terme que es van estar abordant són:

  • Eliminar les formigues, les quals traslladen les larves de ‘cotonet’ fins a dalt dels arbres, ja que el ‘cotonet’ produeix una melassa de la qual s’alimenten les formigues. Per a això, es proposa aplicar una goma al tronc a la qual s’apeguen. Una altra solució és tirar al voltant dels arbres una barreja de sucre amb una xicoteta dosi de Imidacoprit (Confidor) per matar-les.
  • Llençar en els horts Cryptolaemus, el depredador natural del ‘cotonet’. La solta deu ser de 4.000 exemplars per hectàrea.
    Les dues solucions no eliminen el ‘cotonet’, si redueix la població, aconseguint pal·liar els danys als fruits. Les soltes de Cryptolaemus s’han de dur a terme en l’època adequada i amb les precaucions de polvoritzacions necessàries per no matar-lo.

El Cryptolaemus el poden sol·licitar els agricultors a la Conselleria omplint un document que trobareu al següent enllaç: https://bit.ly/3o0pjBo

En el cas que la Conselleria no subministrés el depredador, en cas que s’esgoten les existències, també es podrà comprar a les següents empreses autoritzades: Generalitat Valenciana Servei de Sanitat Vegetal, Bioplanet SCA, Koppert Biological Systems SL, Agrobío SL, Biosur productes Agrícoles SLO, Saniveg SL, Bgreen Biological Systems SL, Biobest Sistemes Biològics SL, Biosur Insectaris SL, Bichelos control biològic SL, Bioline Agrosciences Limited, Bioplanet Ibèrica SL.

Si algun agricultor o empresari vol fer el seu propi insectari per criar Cryptolaemus, els tècnics de Sanitat Vegetal els podran assessorar, així com facilitar-los certa quantitat d’individus. En tot cas, no dubteu a preguntar al regidor Evaristo Salom; i als magatzems de Engitop Avança (Joan Clar) i Agroxeraco SL (José Manuel Bofí).

Back to top